ponedjeljak, 5. srpnja 2010.

Ribolovacki najloni i njihov kvalitet


Danas je veoma tesko doci do dobrog najlona za ribolov jer i poznate firme muckaju, a o najlonima u bivsoj nam Jugoslaviji da i ne govorimo..
Jednom vam se desi da kupite najlon sa kojim mozete loviti citavu sezonu pa i vise, a nekad se desi da pecate par dana i on je ne upotrebljiv, razloga ima vise.
Prvenstveno starost najlona, odnosno stajanje u magacinima ili u radnjama koje nam isti prodaju.
U ovom clanku se necu mnogo zamarati najlonima u inostranstvu vec cu se bazirati na nase prostore, odnosno republike bivse Juge.
Na nasim prostorima original najlona ima samo 12-15%, a o tacnostima na njihovim etiketama da i ne govorimo jer i brendirane firme muckaju, sto cete vidjeti kasnije u ovom clanku.
Naso maheri narucuju najlone iz kine i namotavaju na spule, a etikete se jednostavno urade.
Evo kako izgledaju najloni koji nam stizu iz Kine:

To nam prodaju, ali sta da se radi.. Od ovih najlona ima i kvalitetnih, ali to moramo sami da procijenimo. Testiranjem najlona najbolje cemo na licu mjesta uvidjeti njegove karakteristike.
Svjez i dobar najlon mora da prima cvor kao od sale, ako ne uspijevate napraviti cvor iz nekoliko pokusaja, taj najlon 100% nevalja, takodje mozemo da napravimo obicnu omcu koju nakvasimo pljuvackom prije stezanja, i u nju stavimo prst te drugu stranu naglo trgnemo da vidimo reakciju.
Previse rastezljiv najlon nije dobar, takodje ni previse krut, morate pronaci neku zlatnu sredinu zavisno od nasih potreba i vrste ribolova. Ima mnogo nacina za testiranje najlona na licu mjesta, ali o tome cemo neki drugi put.
Poznate firme takodje u svijetu prave mucke, ali tu su mnoge organizacije koje ih testiraju i pruzaju podatke u javnost kako bi se ljudi uvjerili u kvalitet istih.

Specijalnim uredjajima se testira debljina i nosivost najlona te se uporedjuje sa onim sto je proizvodjac prikazao na etiketi proizvoda.
Razlike su ogromne, a neki cak prikazu manju nosivost nego sto pise na istom kako bi zadobili povjerenje kupaca, ali neki rade obrnuto, uvaljuju nam vece promjere, a na etiketi je manji i naravno da je nosivost super.

Ovde mozete pogledati naj novije rezultate testova: Test Ribolovackih Najlona

Autor: Ostojic Boris

Nema komentara:

Objavi komentar