četvrtak, 23. prosinca 2010.

Nove Vrste Otkrivene u Morskim Dubinama

Lisnati Morski Zmaj (Leafy Sea Dragon) je jedna od najljepših riba Okeana, potiče iz porodice Syngnathidae. Dostižu rast do 47 cm, njegova omiljena hrana je mysid škampi i morske uši. Zanimljivost vezana za morskog zmaja je da muški morski zmaj zatrudni i rađa žive mlade. Za sada nije poznato koliko dugo mogu živjeti morski zmajevi.

Sljepi Jastog je nova vrsta tek otkrivena koja spada u pod vrstu morskog raka jastoga. Pronađena je na dubini od 2 kilometra, veličine 15 centimetara i sljep. Zasada se malo zna o njemu.
Ceratonotus steiningeri je još jedna nova vrsta morskog raka, dostiže veličinu od nevjerojatnih 0,5 milimetara. Pronađen je u Angoli u dubinama blizu obala mora, ova nova vrsta raka pronađena je na dubini od opet nevjerojatnih 5400 metara. Za sada se malo zna o njemu.
Mnogočekinjasti crv još jedna od novopronađenih vrsta, nalazimo ga na dubini od 30 metara do 5000 metara. Živi na morskom dnu, dužina životnog vjeka je od godinu dana do nekoliko godina tačnije još nije utvrđeno koliko dugo. Zanimljivost vezana za novu vrstu morskih crvi je da ima veoma veliku moć regeneracije tj obnavljanja izgubljenih djelova tjela, a njihove čekinje se prelivaju u svim duginim bojama.
Lignjasti crv je novootkrivena vrsta iz mora a otkrivena je u dubokim vodama Celebeskog mora, ili Sulavesi mora u jugoistočnoj Aziji. Za sada se malo zna o novotkrivenoj vrsti.
Kupasti ljuskar je nova vrsta koja živi na velikim dubinama na dnu mora, dno mora se smatralo beživotnim na velikim dubinama zbog velikog pritiska, vječne tame i velike hladnoće. naučnike je totalno iznenadilo koliko života ima na tako nepristrupačnom mjestu za život. Naučnici predviđaju da ispod površine mora čeka 750 000 novih vrsta živih bića koje tek treba da se otkriju.
Krznena kraba Popularno nazvana Jeti kraba je nova vrsta tek otkrivena i do sada potpuno nepoznata naučnicima. Pronađena je u duokim vodama kod svima poznatog Uskršnjeg ostrva. Nedavno su naučnici otkrili još novih članova ove nove vrste iz iste porodice una dnu okeana blizu Kosta Rike. 
Hidrotermalni puž još jedano biće koje je tek otkriveno, takođe živi na velikim dubinama, malo se zna o njemu ali naučnici tvrde da bi se po njegovom oklopu koji se sastoji iz tri sloja moglo razviti novi zaštitni vojni oklop. Jedan od tri sloja se sastoji od željeznih čestica sulfida, ovaj puž ima savršenu odbranu od predatora koji ga proganjaju.
Pa ribići neka se nove peraje viore do zore...