subota, 16. siječnja 2010.

Lov Ribe na Glistu

Na glistu se dobro lovi i u potocima, i u jezerima i na rijekama, zapravo na svim vodama, čak i na moru. Primjenjiva je u svim tehnikama ribolova, čak i kao dodatak nekim varalicama. Glista je svakako jedan od najuniverzalnijih mamaca, u novije vrijeme često i nepravedno zapostavljena.

Jednom iskopane možemo čuvati duže vrijeme u drvenim sanducima sa zemljom u kojoj treba biti vlage i nešto lišća te trave kako bi gliste imale što jesti. Kao mamac su najbolje one u dobroj kondiciji jer će na udici dugo ostati žive, naravno ako smo ih pravilno zakvačili.

Na udicu se mogu montirati na više načina, jedna ili više njih. Evo nekoliko primjera:
Na glistu vecu koju smo nekoliko puta proboli udicom, to je najčešće korišteni način, možemo loviti mrene, somove, šarane, linjake, patuljaste somiće jegulje, grgeče, krupnije klenove, deverike, ... Nije rijetkost da se na veću glistu zalete i grabežljivci poput štuke ili smuđa. Dobro je ako udica na vratu ima kukicu kako glista ne bi skliznula. Veličina udice, deljina najlona i duljina predveza će ovisiti o vrsti ribe koju lovimo.
Na glistu manju koju smo jednom proboli udicom ćemo najćeće loviti na plovak, manju ribu i onda kad riba općenito opreznije grize. Najčešći ulovi će biti deverike, žutooke, crvenperke, manji klenovi, linjaci, grgeči i mrene. Za manje gliste treba koristiti tanje udice i tanje predveze. Kontra ne treba biti brza kako bi riba imala dovoljno vremena za progutati mamac.
Vise glista ćemo koristiti u lovu na krupniju ribu (som, klen, mrena, grgeč, šaran) za što nam treba veća i jača udica. Pravilo je da što je veći snop - veća je šansa za veliku ribu. Gliste se probadaju samo jednom i to na zadebljanju ispod glave jer je tamo najčvršća a možemo montirati i 10-15 komada.
Ako u vodi ima puno sitne ribe koja neprestalno navlači glistu i ometa nas dok čekamo krupniju ribu,možemo je navući na najlon. To ćemo učiniti tako da je probodemo iglom za boile, kroz nju provučemo najlon a udicu kvačimo na samome kraju gliste. Naravno da ćemo i u ovom slučaju veličinu udice i debljinu najlona prilagoditi veličini gliste i vrsti ribe koju lovimo.
Ako imamo veliku glistu, za montažu možemo koristiti i dvije udice. Pri tome ćemo kao gornju koristiti veću a pri kraju manju udicu. Logika je da će krupna riba odmah progutati cijelu glistu i zakvačiti se za jaču udicu dok će manja ili opreznija "gricnuti" samo početak i zakvačiti se na onu manju. Na gornjoj će udici glista biti probodena nekoliko puta dok će doljnja samo viriti iz repa gliste.