utorak, 21. prosinca 2010.

Morska Krava (Dugong dugon)


Dugong je veliki morski sisavac kojeg ponekad popularno nazivaju morska krava, jedan je od četri žive vrste Sirenia. Morska krava raste od 2,5 metara do 3 metra, a može dostići težinu od 231 do 499 kilograma. Dugong (ponekad se nazivaju "Seacow").




Morske krave se hrane isključivo sa dna mora, njihova hrana se sastoji uglavnom od morske alge. Njihov primarni mehanizam hranjenja je čupanje morske trave-kopanjem brazda na dnu sa svojim nosom. Morske krave pasu podvodne trave dan i noć toliko da ih na kraju ponekada i iskorijene. Ovi ogromni vegetarijanci se mogu naći u toplim obalnim vodama iz istočne Afrike do Australije, uključujući i Crveno more, Indijski ocean, i Pacific. U Australiji, morske krave se kupaju u plitkim obalnim vodama sjeverne Australije iz Queenslanda / New South Wales granice na istoku do Shark Bay na zapadnoj obali Australije. Oni se također nalaze u drugim dijelovima Indijskog i Pacifičkog oceana u toplim plitkim morima.


Morske krave (Dugongs) provode mnogo vremena sami ili u paru, iako se ponekad vide okupljeni u velikim stadima od sto životinja. Ženske morske krave rađaju jedno tele, nakon oko 13 mjeseci trudnoće. Beba morske krave pliva u blizini svoje majke oko 18 mjeseci. Ove malaksale spore životinje su laka meta za obalne lovce i oni su ih dugo izlovljavali zbog: mesa, kože, kostiju i zubi. Morske krave su sada zakonom zaštićene ali njihov broj je iznenađujuće slab.
Ispod pogledajte video mini klip morske krave sa YouTube.
Pa ribići nemojte se iznenaditi ako vam se desi da u moru uhvatite morsku kravu a tek tele ali neka se i njihove peraje viore do zore...