srijeda, 2. veljače 2011.

Polarizacione Naočale za Ribolov - Moraš Vidjeti i Poželjeti


Sve naočale obično služe za smanjivanje tj zatamnjivanje svjetlosti ali ove naočale služe da vam poboljšaju vid u ribolovu i mnogim drugim situacijama.
Kada pravi ribolovac vidi ovakav proizvod za ribolov jednostavno mora poželjeti ovako nešto za sebe.
Polarizacione naočale sam lično isprobao i vjerujte pomažu mnogo boljem vidu pa čak i kada gledate ribe sa kopna tj obale vidite ih kako plivaju ispod površine vode.


Sunčeva svetlost putuje u svim pravcima. Kada se reflektuje sa horizontalne površine kao što je asfaltni put ili voda, svetlost često postaje teško polarizovana na horizontalnoj ravni. Vertikalna svetlost je korisna za ljudsko oko. Ona omogućava da vidimo boje i kontraste, dok koncentrisana horizontalna svetlost stvara odbljesak, koji nam onemogućava da vidimo i tada možemo biti u potencijalno opasnoj situaciji (npr. za volanom). Polarizovana stakla sadrže vertikalni filter koji efikasno blokira horizontalno svetlo, dozvoljavaju samo korisnoj vertikalnoj svetlosti da dopre do oka, stvarajući na taj način pogled bez odbljeska sa prirodnim bojama i kontrastima. To ih čini idealnim za ribolovce jer na taj način omogućavaju gledanje kroz vodu.

Važno za napomenuti je da filter koji se ugrađuje u stakla polarizacionih naočala otklanja odbljesak koji se javlja na površini vode. One omogućavaju pogled kroz vodeno „staklo”. Oblik, boja stakla i veličina zavise od afiniteta samog ribolovca. Preporučujem da ih uzmete kod optičara, jer ove plastične nisu dobre, brzo zamaraju oči i štete vidu. Proveriti se mogu zakretanjem pod uglom od 900 u odnosu na druge ili na mobilni telefon. Tada se kroz njih ništa ne vidi.
Pa ribići neka se peraje viore uz polarizacione boje do zore...