ponedjeljak, 7. prosinca 2009.

Crvenperka

Crvenperka je riba koja nemoze dostici velike tezine, kapitalni primjerci ulova te ribe su od - 500 gr do - 1 kg. Nalazimo je u mirnijim vodama, rijekama, jezerima, kanalima islicnim mjestima.
Mrijescenje obavlja dvaput godisnje,od maja do juna. odlicna je kao mamac za ribe grabljivice naprinmjer stuku. Lovimo je na hljeb, psenicu, crvice, gujavicui, insekte - muha itd .Njcesce se lovi plovkom i musicarenjem, za njen lov pribor mora biti sto finiji.Pretezno se hrani sa povrsine vode. Ribici veoma je ukusna riba sretan lov.

Belica

Ta ribica zvana Belica proljece kada se digne na povrsinu nalazimo je u jatima.
Nalazi se u svim rijekama, jezerima, pa i u barama,ako lovite skobalja u to vreme ona ce vam predstavljati ozbiljn problem. Dugacka je od 9 - cm do -14 - cm,sto znaci velika ribica.
Mrijesti se u cetvrtom i petom mjesecu medju vegetacijom. Da biste se rijesili te ribice iskusni plovkarosi znaju da treba svremena na vrijeme bacat trusni hljeb po povrsini vode tako te ribice odlaze za njim ali se ubrzo vracaju tako da morate cesto trusiti.Naj cesce se ova riba koristi za kedera ili mamac za grabljice. Ova mala ribica ima zivotni vijek - 2 -godine, nalazimo je u mirnijim vodama ali i u brzim. Izvrsna za girice pa ko voli nek izvoli.