petak, 15. siječnja 2010.

Sve o Štuci - Plovkarenje



Sportski ribolovci danas imaju veoma sirok izbor razlicitih blistavih vestackih mamaca. Kod prodavaca su svi do jednog izvanredni. Jedino sto vam nece reci to su posebne karakteristike konkretnog mamca, kako se ponasa prvi vodjenju, na koju dubinu se moze spustati i slicno. Vobler namenjen plitkim vodama nece biti uspesan u vecim dubinama niti ce dubinski mamiti stuku u plicacima. Pri-likom kupovine vestackih mamaca treba obratiti posebnu paznju upravo njihovim karakteristikama i nameni. Tek kada dobro upoznamo sve osobine nekog mamca i njime prakticno ovladamo mozemo se nadati uspehu u ribolovu.
Imaj poverenja u svoje mamce
Svaki ozbiljniji sportski ribolovac jos pre izlaska na vodu ima plan sta ce i kako raditi. Cinjenica je takode da brojni uspesni ribolovci imaju svoje omiljene mamce i dosta su cvrsto uvereni da bas s njima postizu najbolje rezultate. Posto u te omiljene mamce imaju najvece poverenje najistrajnije i najstrpljivije ih koriste. A nesporno je da istrajnost i strpljenje donose ocekivani uspeh. Ako neko vecinu vremena provedenog na vodi posvecuju promenama montaze i mamaca onda su izgledi na uspeh srazmerno umanjeni ili uspeh u celini izostaje. Dakle, treba poznavati mamac, imati poverenja u njega i istrajati u njegovom koriscenju. Mamac mora da bude u vodi, a ne u vasim rukama i toga se morate pridrzavati. Mamac vodi raznovrsno i dinamicno!
Umesto da se svaki cas menjaju montaza i mamac, treba voditi racuna o njihovoj akciji. Kretanje mamca mora da bude raznovrsno i dinamicno. Treba nastojati da sto vernije imitira kretanje povredjene ili bolesne ribe i tada ce zasigurno privuci paznju grabljivice koja u blizini vreba iz svog zaklona. Takvo kretanje mamca omogucice povremeno pokretanje vrha stapa pri cemu trzaji ne smeju da budu prejaki.
Odaberi pravu boju!
U mutnoj vodi treba koristiti mamce jarkih boja. Pretpostavka je da ih ribe u tim uslovima bolje zapazaju. U bistroj vodi pri suncanom, svetlom danu cini se da je daleko najprivlacnija crna boja. Ovo se tumaci cinjenicom da stuka iz dubine u bistroj osuncanoj vodi najbolje zapaza tamnu boju plena koji se krece iznad nje.
Obrati paznju na svoju montazu!
Izbor pravog i kvalitetnog mamca jos nije sam po sebi dovoljan za uspeh. Zbog previse krutog ili mekog stapa trzaj moze da bude neuspes ali moze da se desi da stuka definitivno odustane od napada. Biolozi smatraju da napad i ugriz grabljivice i njeno povlacenje ne traju duze od delica sekunde. To znaci da ce stuka koja primeti prevaru nastojati da odmah ispljune vestacki mamac. Otuda je uz dobar mamac potreban i dobar stap dovoljno osetljiv da bi se na njegovu akciju pravovremeno i uspesno reagovalo. Za to je uz predhodno potrebno imati jos i laku, kvalitetnu i dobro postavljenu masinicu na stapu.
Prihvati upredenu strunu!
Do pre nekoliko godina vecina sportskih ribolovaca je prednost davala monofilnoj struni. Vremena su se promenila. Izbor kvalitetnih struna je raznovrsniji pa, danas na stapovima pretezno vidimo upredene strne.
One imaju znacajne prednosti: tanje su i omogucuju dalji izbacaj mamca, otpornije su i manje se zaplicu, samo se neznatno istezu i daju bolji kontakt s mamcem, a time i s ribom koja ga je napala ili zagrizla. To ribolovcu daje mogucnost da pravovremeno reaguje, cak i kada je mamac dosta udaljen.
Pravilno ponudi mamac
Sto se mamac prirodnije krece i sto bude blize grabljivici verovatnoca da ce biti izazvana i da ce ga zagristi. Ribe su tokom leta aktivnije i zadrzavaju se vise u gornjim slojevima vode, ponekad uz samu povrsinu. U zimskom periodu se manje krecu i uglavnom borave blize dnu. Tome se treba prilagoditi i mamac plasirati na odgovarajuci način, jer pravilno i dopadljivo ponudjen mamac uvek obecava dobar ulov. U letnjem periodu su pozeljniji krupniji vestački mamci, a nesto brze namotavanje strune nece smetati.
Vodu pretrazuj sistematicno!
U kanalima je pozeljno zabacivati prvo uz obalu gde vrebaju krupnije stuke. Zatim se dijagonalno zabacuje na suprotnu strani s tim da se svaki narodni izbacaj pomera za koji metar dok se ne stigne do krajnje tacke suprotno prvoj. Na taj nacin se sistematski, deo po deo, pretrazuje povrsina koju mozemo da obuhvatimo. Ovaj postupak se moze ponoviti nekoliko puta.
Predvez neka bude gibak i elastizan!
U lovu na stuke preporucljiv je gibak i elastican predvez. Te osobine ima tanka nerdjajuca celicna zica neupariljive boje. Nekvalitetna zica je previse kruta ili meka, pa se lako uplice i deformise. Prilikom kupovine to se lako moze proveriti. Dovoljno zategnutu zicu nekoliko puta omotamo oko prsta i zatim pustimo da sklizne. Kvalitetna zica ce bez ikakvih deformacija visiti pravo nadole, a nekvalitetna ce biti manje ili vise izuvijana u skladu sa nemotajima na prstu.
Budi pazljiv sa svojom lovinom!
Odnos prema ulovljenim kapitalcima varira od zemlje do zemlje. Negde je vracanje ovih riba u vodu obavezno, a negde preporucljivo. U svakom slucaju, s ulovljenim kapitalcima treba postupati pazljivo. Treba nastojati da se s udica skinu bez povrede i vrate u vodu nezavisno od toga da li je to propisano kao obaveza ili je samo preporucljivo. Zapravo, za pravog sportskog ribolovca je dozivljaj i zadovoljstvo namamiti ribu na udicu, boriti se s njom do kraja, a kada dospe na obalu pazljivo je osloboditi i nepovredjenu vratiti u vodu.

Buđenje prirode u rano proleće, u Februaru, je pravi trenutak za ljubav kod štuke. Jedna štuka, ženka, okuplja oko sebe veći broj mužjaka i ljupki čin mrešćenja se odvija u manjim kanalima ili zalivima, na zatravljenim mestima, poplavljenim nadolazećim prolećnim vodama. Optimalna dubina za ljubavnu romansu je između 0,5 i 1,2 m. Već tada ova lepotica često plaća svoj prvi danak (ne)civilizaciji. Omamljena od stvaranja novog života, mora da se bori sa "Ljubiteljima prirode", gonjenim instinktom predaka i naoružanim motkama, mrežama i raznim oštrim baštenski alatkama. Za one koje vole riblje meso, čak iako štuku u to vreme kupuju u prodavnicama gde ne bi trebalo da je bude, jedna proverena informacija: meso štuke u periodu mresta nije dobrog kvaliteta, jer je zbog nalivanja ikre siromašno mineralnim i hranljivim materijama. Budite oprezni i sa ikrom štuke i pred mrest. Jajašca su obavijena sluzavom opnom, koja ima nadražujuce dejstvo i služi za zaštitu. Zbog toga štuka i nemora da pravi gnezda za mrest, kao što to čine neke druge vrste. Izuzev patuljastog američkog soma ni jedna druga riblja vrsta ne jede ikru štuke. No i ovaj "antipatični došljak iz Amerike" je dovoljan da, u vodama nastanjenim štukom, bitno doprinese desetkovanju njene populacije. Sa daljim buđenjem proleća i početkom prolećnih poljoprivrednih radova, na poljima oko kanala u kojima žive štuke dolazi vreme za plaćanje sledećeg danka. Da bi se njive mogle obrađivati moraju se predhodno ocediti od suvišne vlage, a to se reguliše tako sto se drastično snizi nivo vode u kanalima. Tako dobar deo ikre ostane na suvom i propadne. Posle mresta, štuka kratko vreme miruje, a onda počinje intenzivno da se hrani i prelazi na svoj razbojničko - samački način života. Ni jedan živi stvor, koji je manji od nje, a kreće se po njenoj teritoriji nije bezbedan. Ipak, oko 95% njene hrane čini riba i to uglavnom, bolesna ili povređena. štuka se zbog toga može nazvati i sanitarcem voda koje nastanuje i u kojima je riba uvek u dobroj kondiciji.

Iako se štuka ,u principu, može upecati preko cele godine, njen apetit je ipak promenljiv. Sa dolaskom leta i visokih temperatura štuka se teže da upecati. Prvi razlog za to je obilje hrane koja je dostupna u svakom trenutku. Zato je ona relativno retko aktivna u pogledu lova i dobar deo vremena provede u mirovanju, sita. Drugi razlog, za smanjenu mogućnost ulova, je velika zatravljenost vode. Pored toga sto fizički onemogućava varaličarenje, zatravljenost je opasna i za život, ne samo štuke, nego i svih ostalih ribljih vrsta. Događa se da na manjim kanalima sa niskim vodostajem i visokom temperaturom vode koncentracija kiseonika toliko opadne da dođe do gušenja ribe. To je još jedan faktor koji utiče na brojnost, ovoga puta ne samo štuke, nego i svih ostalih vrsta. Slična pojava se ne dešava na većim i dubljim vodama, pogotovo ne na otvorenim tekućim vodama. Krajem leta štuka kao da oseća da se bliže posniji dani, pa počinje intenzivnije da se hrani. U to vreme su šanse za uspešan ulov povećane i tada je štuka zakačena za varalicu, najborbenija.

Jesen je top sezona za pecanje štuke. Iako je ona aktivnija u februaru, neposredno pred mrest, ipak je jesen najbolji deo sezone za njen lov. To je vreme kada se gomile vikend - ribolovaca upućuje na vode sa kantama prepunim sitnih kedera i kada se izlovi veliki broj uglavnom nedoraslih primeraka štuka, koje se ni jednom u svom životu nisu izmrestile. To je još jedan danak koji štuka plaća, ovoga puta ribolovcima koji se ne mogu označiti kao sportski. Ovde se mora postaviti principijelno pitanje: da li je veće zadovoljstvo upecati 25 štuka ukupno teških 6-7kg ili dva komada od po 3-3,5kg, da ne govorimo o jednoj od 6-7kg? O tome koja je od ove tri varijante bolja za sportske ribolovce, ako se gleda na malo duže vremenske staze, nema potrebe raspravljati. Druga polovina jeseni je vreme kada se mogu upecati najveci primerci. Ako pravilno odaberete vodu i varalicu, ako imate dobru intuiciju i ako čitate dobre časopise o ribolovu, imacćte šanse da se veoma srećni vratite kući sa pecanja. To je vreme kada se većina vrsta bele ribe, glavne štukine hrane, sprema za prezimljavanje. Štuka se tada spušta u niže slojeve vode i lovi prikradanjem, uz kratke i munjevite napade.

Sa nailaskom zime i hladjenjem vode, opada intenzitet metabolizma štuke. Ona se tada mnogo rede hrani, mada sa uzimanjem hrane ne prestaje, jer je to vreme sazrevanja ikre. Zimi, kada vode pokrije led, štuka je najmanje ugrozena u odnosu na ostale periode godine. Posto su vode koje nastanjuju bogate trskom, koncentracija kiseonika skoro nikad ne padne ispod dovoljnih granica, a minimalne količine hrane nikad ne nedostaju. Led, koji onemogućava ribolov, je najbolja zaštita koja štuki pruža šansu da sa dolaskom prvih toplijih prolećnih dana ponovo pokuša da obezbedi potomstvo, koje će jednoga dana možda biti i izvor zadovoljstva za prave, sportske ribolovce.

Način lova - lovi se dubinski, sa plovkom i varalicom (blinkerom).
Mamci - varalica i živa ribica.
Najlon — najlonske strune od 0,35 do 0,50.
Udica - po mustadu obeležene trokrake udice od 0,35 do 0,50.
Dubina lova - lovi se na srednjoj dubini, a u hladno doba godine na dnu.
Vreme lova - lovi se u martu i aprilu i od jula do novembra.