ponedjeljak, 21. veljače 2011.

Bolesti Slatkovodnih Riječnih I Jezerskih Riba

Prije korištenja bilo kakvih ljekova trebali bi dijagnosticirati bolest riba i pokušati shvatiti zašto su ribe bolesne, najveći uzročnik oboljenja riba je čovjek. Čovjek savkim danom sve više dovodi u pitanje preživljavanje ribljih vrsta zagađivajući vodu koja je i njemu neophodna za život.
Naj veći uzročnik bolesti riba je onečišćena voda.

Crvene ili upaljene škrge - obično su posljedica trovanja Amonijaka, ribe izlaze na površinu kako bi udahnule kisik.
Vodena bolest - ova bolest se manifestuje gubitkom telesne težine i nadutosti. To zapravo i nije bolest, nego simptom bakterijske infekcije, a možda i neishranjenosti.
Crvene mrlje (Ichthyophtirius) - pojavljuju se uglavnom na perajima ribe ali i na tijelu ribe. Za ovu bolest kriva je loša kvaliteta vode.

Fin Rot Rotting peraje - manifestuje se gubitkom apetita i ležanjem na dnu. Ovo se dešava zbog bakterija koje napadaju peraje ribe. Ova bolest nekada dovodi i do nasilničkog ponašanja prema drugim ribama. Bolest se pojavljuje zbog loše kvalitete vode.

Bijele ili sive izrasline na tijelu ribe - kada postoje ove izrasline možete biti sigurni da riba ima gljivičnu infekciju.
Rupe u glavi ribe - Postoje mnoge teorije vani, ali ne i uvjerljiv znanstveni dokazi o tome što točno uzrokuje ovu bolest. Međutim, može se pripisati lošu kvalitetu vode, nedostatak pravilne prehrane ili korištenja aktivnog ugljena za duže vrijeme.

Manja kisika - riba izlazi na površinu po kisik, do vovoga dolazi pretežno zbog prevelike temperatrure vode.
Pop eye bolest očiju ribe - ova bolest se manifestuje izbuljenim očima, udubljenim očima, klepave abnormalno. Ova bolest je posljedica bakterijske infekcije kod riba.

Ovo su samo neke od bolesti riječnih i jezerskih riba ili riba u akvarijumima u vašem okruženju. nadam se da sam vam pomogao u prepoznavanju nekih bolesti riba.
Pa ribići neka se zdrave peraje viore do zore...