nedjelja, 23. svibnja 2010.

Kako Naći Mjesta Za Ribolov ( 2- Dio )

Treće najvažnije kod traženja ribolovačkih pozicija je kojom ćete tehnikom loviti ribu, NPR dali će to biti mušičarenje, varaličarenje, plovkarenje (lov na plovak), dubinski ribolov. Mušičarenje samo o sebi govori da morate izabrati takvu vodu gdje ćete moći nesmetano od drveća tj gdje ćete imati čist teren za zabacivanje bez smetnji, tražite bržu vodu, rjeka treba da bude uska kako bi mogli da bacate mušicu na drugu stranu uz samu obalu rijeke.
Varaličarenje je vrsta ribolova koja u zavisnosti od vrste ribe koju želimo da lovimo može da bude površinsko, dubinsko, varaličarenje u brzacima i u mirnim virovima.
Lov ribe na plovak može da bude u brzacu ili u mirnom toku rijeke ili jezera, što opet naravno zavisi od vrste ribe koju želimo da lovimo.
Dubinski ribolov isto može da bude u brzacima ili u mirnoj vodi i opet zavisi od vrste ribe koju lovimo.
Znači kao i što smo unaprijed već napomenuli mnogo je toga što treba da znamo prije odlaska u potragu za dobrim ribolovačkim mjestima.
I vremenski uslovi su veoma važni kao i godišnje doba, vremenski uslovi dali je kiša ili sunce što se opet veže za godišnje doba dali je zima ljeto proljeće ili jesen. Ako je kišno vrijeme treba da znamo kojoj ribi odgovara kiša tj nesmeta nego čak još bolje se hrani kada je kiša. Neke ribe se hrane bolje ujutru neke u podne a neke naveče i to opet sve u zavisnosti od godišnjeg doba.
Godišnje doba je za ribu i njeno uzimanje mamaca od velikog značaja naprimjer - zimi riba je u jatu u svojim zimovnicima koje treba da otkrijemo mada riba za zimovanje koristi skoro uvijek ista mijesta, proljeće riba ide u mrijest izlazi iz zimovnika i traži pogodna mijesta za mriješćenje. Ljeto riba je izašla iz mrijesta i rasprostranila se u rijeci. Jesen ribe se opet skupljaju u jata i traže zimovnike u koima će provesti hladne zimske dane. Nadam se da sam vam koliko toliko pomogao u traženju mjesta za dobar ribolov. Ribići neka se peraje vioreee...