ponedjeljak, 4. siječnja 2010.

Saran na rijeci Bosni


Bilo je to jednog lijepog i suncanog dana na rijeci bosni, krajem ljeta ranili smo oko 4 sata ujutro na rijeku bosnu. Lovili smo Skobalja, Sljivara i ploticu, mjesto je bilo idealno za lov na plovak.Krmu ( nakrmu ili meku ) smo pravili na licu mjesta, to je provjerena nakrma sastavljena od starog hljeba, psenice i kukuruza. Na to mjesto smo dolazili vec neko duze vrijeme, i onda je plovak u predvecernjim satima potonio, i moj rodjo je rekao ovo ce biti naj veci komad za ovo ljeto loveci na plovak. Riba je krenula prvo prema suprotnoj obali, a onda uz vodu. Dril je pre ribolova uvijek nastiman na odgovarajucu tezinu tako da Saran nije mogo pokidati najlon. Poslje duge i iscrpljujuce borbe uspio je da umori ribu i privuce je karaj obale. Kada je privukao vidjeli smo da je to Saran, ja sam zagazio i jedva je stao u meredov taj divni primjerak svoje vrste Saran ljuskar.
Kako smo poslije dolazili na to mjesto jos smo uvatili lijepi primjeraka te vrste. Najlon je bio debljine 0,16, marke Broad Owner, stap karbonac - 5 metara, udica ili kukica broj 12 Owner.
Saran je bio tezak 5,5 kilograma, malo je nevjerojatno ali i ribari koji su tu prisustvovali su cestitali na znalackom umaranju i izvlacenju te ribe. Pa ribici bistroo, i samo jos da napomenem da smo probavali i na dubinski sistem ali javljao se samo na plovak. Borba je trajala 35 minuta.