četvrtak, 8. srpnja 2010.

Sistem Pecanja Riba Na Rovca (Mrmak)


Zašto je Rovac (Mrmak) odličan mamac za ribu, odgovor je jednostavan, Rovac se nalazi ispod zemlje i kraj vode. Kada pada kiša voda naraste i Rovac se nađe u zemlji pod vodom, tada izlazi napolje i nađe se u vodi. To je jednostavan odgovor na pitanje, on je svršeni prirodni vječiti mamac za ribu. Pecati ribu na Rovca se može dubinski ali i na plovak, Najčešći lov ribe na Rovca je dubinskim sistemom, ali na jezerima ili mirnijim rijekama se može loviti i na plovak. Mrena, Som i Klen posebno obožavaju ovaj mamac, i kada ga vide ne razmišljaju mnogo nego se bacaju na njega. Postavljanje mamca Rovca je vrlo jednostavno, a imaju dva načina postavljanja mamca Rovca, na udicu ili na trokukicu.
Način postavljanja Mrmka na udicu je sljedeći - olovo stavljamo takve težine da drži Rovca na dnu, a to postavljanje težine olova zavisi od brzine rijeke na kojoj lovimo, i daljine izbačaja maca na željeno mjesto.
Udica treba da je nešto manja od Rovca, trokukica treba da je tolikada njeni kraci koji kačaju ribu budu slobodni oko Rovca.
Podvez (predvez) ili danjina olova od udice ili trokukice treba da je najmanje 30 cm pa sve do 60 cm, u zavisnosti koju ribu lovimo i na kakvoj rjeci lovimo.
Stavljanje Rovca na udicu ili trokukicu se radi pomoću igle za nizanje mamca, Udica ili trokukica nikako nesmije da se stavi tako da udica dođe, tj oštri kraj udice koji kači ribu nesmije doći na glavu Rovca nego na rep tj na kraj Rovca.
Kada lovimo ribu Rovcom plovkom, postupak stavljanja Rovca je isti kao i na dubinski sistem lova, samo na plovak treba da vodimo računa da rovac bude na dnu i stavljamo olovo takve težine na 10 cm od Rovca da ga drži na dnu. Na Rovca se može loviti na plovak i površinski, Kod površinskog lova na Rovca razmak izmedju olova i Rovca treba da bude što veći, i bez olova u blizini Rovca. Razlog velikog podveza ili predveza od plovka do Rovca se stavlja da Riba bude slobodnija u uzimanju mamca, a uzimanje mamca sa površine vode je uvijek bolje kada riba vidi samo mamac. Pa ribići neka se peraje viore...