nedjelja, 21. veljače 2010.

Lov Smuđa Na Plovak - Plovkarenje

Ako do sada niste znali Smuđa mozete da lovite i na plovak, ovakava vrsta lova smuđa zna da da mnogo brži ulov Smuđa. Kada ga lovimo na plovak treba da voda bude mirna a najbolje je u nekim rukavcima. U Proljeće kada u vodi ima punoglavaca svaki ribar koji ima iskustva zna da svaka grabljivica tada će rado uzeti Punoglavca. Plovci potrebni su gore na slici ali muže i druge vrste plovaka da se koriste. Stavljanje Punoglavca na udicu ili dr je standardno kao i u drugi mamaca stim sto je Punoglavac mekan i lako ga razderete, znaci pažljivo ga probodite udicom. Kada lovite Smuđa stap mora ili treba da bude što manje elastičan, razlog tome je da što brže ga izvadite iz vode da vam nebi se otkačio a naj bitnije da nerasplaši ostale Smuđeve koji su u blizini. Pođeljno je da prvi metar najlona tj predvez deblji od 0,30 do 0,40, ili strunu da koristimo taj prvi metar. Apri lovu na plovak treba obratit paznju na težinu plovka kako bi nam mamac pri vođenju kroz vodu bio na određenoj dubini na kojoj će po vašem mišljenju Smuđ se javiti. Pa neka se peraje viore.

Voda - Plovkarenje


Asada nesto ovodi za ribolovce koji nisu znali da; Podsjetimo se lekcije iz fizike: voda je bezbojna i bezmirisna tekućina čija je gustoća 1 (1 kg po litri), ta je gustoća maksimalna i mjeri se na 4°C. Drugim riječima, litra vode na 4°C teža je od litre vode na 20°C! A da stvari budu još složenije, vode različitih temperatura se ne miješaju, stoga što je voda toplija, gustoća joj je manja. Tako primjerice na ribnjacima sunce grije površinu stoga je najtopliji sloj vode gornji sloj, dok se najhladniji sloj nalazi u blizini dna. Zimi je naravno situacija obrnuta, natopliji sloj vode je na dnu, a najhladniji na površini koja često biva smrznuta. Pa ribici BISTRO..