ponedjeljak, 14. veljače 2011.

Vrste Bolesti Dijagnoza I Lječenje Riba Iz Mora


Bolest Marine Velvet
Parazit koji uzrokuje ovu bolest poznat je pod imenom Oodinium ocellatum (ili sve češći naziv Amyloodinium ocellatum). Bolest se širi vrlo brzo, i ubrzo nastupa smrt. Jednom kad je dijagnosticirana, teško ju je izlječiti. U ranijem stadiju riba na sebi ima jedva vidljive zlatne tačke, skoro kao da je posipana paprom. Te tačke predstavljaju mlade nezrele parazite, koji otpadnu sa tijela ribe kada sazriju. Svaki od njih se zatim podjeli u 250 dinospora, koje mogu preživjeti do nekoliko dana dok ne nađu novog domaćina.

DIJAGNOZA: Inficirana riba jako teško diše i pliva uokolo sa perajama pitisnutim uz tijelo. Isto tako, trlja tijelom uz kamenje da se riješi te nelagode. Taj simptom se javlja i kod drugih bolesti ali svejedno treba paziti.

LJEČENJE: Slatkovodne kupke pomažu. Sam akvarij treba također liječiti. Jedini efikasan način je liječenje bazirano na bakru (dostupno u pet-shopovima). Budite pažljivi pri liječenju, jer bakar je mrvicu manje otrovan za ribe, nego za parazite koje pokušavate ubiti. Kupite test za bakar, jer liječenje može potrajati, tako da stalno znate koncentraciju bakra u akvariju.



Lymphocystis
Ovu bolest uzrokuje virus zvan Lymphocystis i širi se na usta tako da spriječava ribi normalno hranjenje.

DIJAGNOZA: U početnom stadiju, male, bijele kvržice - nalik na cvijetiće karfiola - pojavljuju se na krajevima peraja i škrgi. Kako napreduje, širi se na usta i ostale djelove tijela.

LIJEČENJE: Zato što je Lymphocystis virus, nema poznatog lijeka. Riba bi trebala živjeti u boljim uvijetima. Dodavajući vitamine u hranu isto pomaže. Podizanje temperature, da bi se ubrzao ribin imuni sustav također pomaže. Ustvari jedino što se može napaviti je da se odrežu inficirani djelovi peraje i da ribu kupamo u antiseptièkoj kupki. Postoje dokazi da ako u akvariju postoji Labroides dimidiatus (Usnača čistać <---riba) smanjuje se mogućnost pojave te bolesti.


Raspadanje Repa
Ovo uzrokuje bakterija Aeronomas, Pseudomonas i Vibrio. One su uvijek prisutne u morskom akvariju, ali ribe su imune na njih. Jedino kada se uvjeti u akvariju pogoršaju, ova bakterija napada, ribama se raspadaju peraje i to je siguran znak da je kvaliteta vode loša.

DIJAGNOZA: Peraje postaju oštećene, i ako se odmah ne liječi, nastupa erozija do samog korjena peraja. U par loših slučajeva, čak se dogodi da erodira i ribino tjelo oko peraja.

LJEČENJE: Odmah poboljšajte kvalitetu vode. Ako imate bolnički akvarij (akvarij za bolesne ribe), prebacite ribu u njega i liječite je sa Furanace (onaj koji sadrži Zeleni malahit ili Acriflavin) u količini od 3.8mg na 4.5 litara (10gal). Liječite tako pet dana, a onda promjenite 50% vode. U međuvremenu, povećajte kvalitetu vode u glavnom akvariju na normalu.


Fungus (Gljivica)
Do ovoga dolazi kada je riba oštećena na neki način. Fungus je uzrok slabih uvijeta okoline, što se mora popraviti u najkraćem roku.

DIJAGNOZA: Pamuliki èuperci na ranama su karakteristièni za ovu gljiviènu infekciju.

LJEČENJE: Prvo treba poboljšati uvijete življenja u akvariju. Filter treba temeljito očistiti i promjeniti 50% vode. Filtracija preko aktivnog ugljena je također dobra ideja.


Gill Flukes
To su mikroskopski crvići vrste Neobenedenia i množe se jako brzo.

DIJAGNOZA: Ubrzano disanje, gubitak apetita. Taj simptom se javlja i kod drugih bolesti ali svejedno treba paziti. Škrge postaju roze i sivo-bijele, a ne kao kod zdravih riba - crvene. Odrasli crvići se mogu vidjeti golim okom.

LIJEČENJE: Ribu treba kupati u slatkovodnoj kupki i Plavom Metilenu ili Praziquantelu. Kupke treba ponavljati da bi se ubili crvići koji su se u međuvremenu izlegli.


Vibriosis
Bakterijalna infekcija uzrokovana Vibrio anguillarum. Još jedan indikator loših uvijeta.

DIJAGNOZA: Gubitak apetita i boje. Popraćeno erozijom peraja, i zatim velikim otvorenim čirevima na bokovima, te crvenilom kod crijevnog otvora. U tom stadiju, životinja je već blizu smrti.

LIJEČENJE: Ova se bolest liječi sto kao i Raspadanje repa, makar ju je teže izlječiti i duže se zadržava.


Head And Lateral Line Erosion (HLLE)
Još jedna bolest uzokovana lošim uvijetima, ali može biti i znak loše prehrane.

DIJAGNOZA: Ribe koje boluju od tzv. HLLE, imaju rupice po glavi i bočnim stranama. Napredak bolesti je spor, a riba ne izgleda uzrujano. Ako se to ne primjeti na vrijeme, riba može umrijeti.

LIJEČENJE: Prvo treba poboljšati uvijete življenja u akvariju. Vitamini i zelenje u hrani pomaže.


BijeleTačke
Poznato kao Cryptocaryon, uzrokovano parazitskim protozoanom - Cryptocaryon irritans. Kao Marine velvet, i Bijele tačke imaju komplicirani životni vijek, sa stadijima na i odvojeno od domaćina. Iz tog razloga liječenje je slično.

DIJAGNOZA: Tačke su veličine glave od igle, i lako ih je primjetiti. Ako se ti simptomi zanemare, ribine oči postaju maglovite i pojavljuju se ozljede na perajama. Te ozljede mogu biti uzrok sekundarne bakterijske infekcije.

LIJEČENJE: Iako parazit ima stadije na i odvojeno od domaćina, u oba stadija odgovaraju na lijekove. Liječi se kao Marine velvet


Vrste Koje Treba Izbjegavati
 Sljedeće vrste riba bi trebalo izbjegavati radi njihovih specijalnih potreba u hranjenju, radi očuvanja vrste (zaštićenost) i ostalih razloga.

Acoliscus strigatus (Razorfish)
Apolemichthys arcuatus (Bandit Angelfish)
Centropyge multifasciatus (Multi-barred Angelfish)
Chaetodon larvatus (Redheaded Butterflyfish)
Chaetodon Meyeri (Meyers Butterflyfish)
Chaetodon ornatissimus (Ornate Butterflyfish)
Chaetodon trifascialis (Chevron Butterflyfish)
Chaetodon trifasciatus (Rainbow Butterflyfish)
Dunkerrocampus dactyliophorus (Banded Piperfish)
Zanclus canescens (Moorish Idol)


Freshwater Baths
Slatkovodne kupke su vrlo učinkovite jer daju patogenima moćan osmotički šok: paraziti uzimaju vodu toliko brzo da eksplodiraju. S druge strane, to je također i velik stres za ribu. To treba raditi sa velikom opreznošću i kada akvarist može promatrati ribu bez smetanja.
Da bi napravili slatkovodnu kupku, potrebno je: napuniti jedan akvarij sa 4 litara (14-pint) sviježe vode iz pipe. Voda mora biti iste temperature i pH kao u glavnom akvariju. Bilo bi najbolje da se voda iskuha i ostavi da se ohladi tako da se odstrani klor iz nje. Da bi dobili isti pH, dodajte jednu čajnu žlicu punu soda-bikarbonata. Kada je sve spremno, dodajte 1 litru (2 pints) morske vode iz glavnog akvarija. Da bi liječili ribu, ulovite je i stavite u kupku što nježnije možete. Riba će vjerojatno ležati na boku jedno vrijeme, ali nebi trebala pokazivati nikakve druge znakove stresa. Ako se ti ipak dogodi, treba je odmah vratiti u morsku vodu. Slatkovodna kupka ne bi trebala trajati duže od 10 minuta, ali se smije ponoviti drugi dan.
Pa ribići neka se peraje viore do zore...