subota, 28. studenoga 2009.

Mrena


Mrena riba iz brzaka , tisaka ,riba koja obozava brzu vodu .
Vrlo je borbena riba i samim tim vrlo lijepa za lov , ali kada dodje vreme za ciscenje ulova svi bjeze od nje .
Ova riba voli krupan zalogaj ,nije grabljivica ali krupni primjerci vole da se jave na malog kedera .Najcesce se lovi na dubinski sistem lova ali dobri poznavaoci plovkarenja takodje prolaze odlicno u lovu na tu zdravu i jaku ribu . Od mamaca najvise voli zgrabit crvica , debelu gujavicu , rovca ili mrmka , ali voli da se javi i na algu ito kapitalni primjerci .Ni koricu strog hljeba nece ostaviti , silk mora bit odgovarajuce debljine ,nepreporucuje se najlon ispod 0,18 .
Nacicete je u svakoj nasoj rijeci ,vrlo je rasprostranjena . zimi se ne lovi mada kada je slabija zima zna da radi,i ulovi se kapitalan primjerak .Jedan mali savjet za ribare nikada ne stavljajte mrenu u platnenu mrezu tj cuvarku ,jer ce vam bit tesko izvadit ribu mrenua doce i do pucanja mreze .
Mreza mora bit zicana ,samo u tom slucaju necete imat probleme sa vadjenjem mrene iz cuvarke .

klijen


Klijen poznatiji kao svastojed ,taj nebira hranu .
Taj jede sve sto se nadje ispred njega.
Ima ga u svim rijekama i jezerima i potocima.
To je vrlo prilagodljiva riba ,taj se nadje i u dubinama i ubrzacima i plicacima a naj vise voli ziljake ,vrbake mada nema pravila ima ga svugdje .
Uzima rado sve vrste varalica sve od zivi i umjetni mamaca .
Ljeti ga netreba primamljivat , ali zimi obozava sir zdenku , hljeb trusni , panu , a lud je za djigaricom usvako doba ali pilecom .
Taj miris i okus jednostavno on nemoze da propusti , lovili vi na plovak ili dubinski ako ga ima dolazi pod moranje na udicu .
Klijen za pocetnike ribolova je naj laksa riba za ulovit , nije nesto ni borbena .
Naprimjer zimi kada ga nadjete u zimovniku mozete ga izvadit sve i zadnjeg u viru .