petak, 31. prosinca 2010.

Ledeni Festival (Pecanje Ispod Leda)


Hwacheon Sancheoneo Ice Festival je jedan od najzanimljivijih događaja kije može vidjeti. To je godišnji zimski festival u Hwacheon županiji, Južna Koreja, a privlači više od milion posjetitelja svake godine. Hwacheon Sancheoneo Ice Festival je jedinstveno zimsko slavlje i od naj popularnijih programa su pecanje ribe ispod leda u čistim vodama Bukhangang rijeke, fudbal na ledu igra se na debelom ledu smrznute rijeke, led i sankanje.


Hwacheon regija je poznata u Koreji po debelom ledu na rijekama i jezerima tokom zime. To je takođe dom za pastrmke koje žive samo u najčistijim i najhladnijim vodama. Svakog Januara (Siječnja) stotine hiljada (tisuća) ljudi dolaze u druženje u ovaj zimski raj.


Posjetitelji mogu isprobati ribolov na ledu a oni koji se osjećaju hrabri mogu pokušati uhvatiti ribu ispod leda golim rukama. Pored zabavnih aktivnosti i izvedbi, tu se nalazi i izložba ledenih skulptura za čije pravljenje treba 20 sedmica. Posjetioci mogu isprobati planinsku pastrmku na žaru koja je vrh grilanja.


Oko 9000 rupa probušenih u ledu na vodi dubine od 2 metra i planinaskim pastrmkama koje se dodaju rijeci svaki dan čekalo je posjetioce. Voda ovako dobro zamrzne zbog hladne vode i hladnih vjetrova u dolini, a kolike je debljine led govori činjenica da izdrži 9000 ljudi. Možete pogledati ispod i YouTube ovog ledenog festivala.