nedjelja, 13. prosinca 2009.

Mjesta , raspored krme i ribolovci

Ribolovci ovdje smo vam nacrtali rijecnu krivinu, zuckastom bojom u kocki smo obiljezili mjesto stajanja ribolovca. Crvenim kockicama smo obiljezili krmu, a crnim tackicama kretanje ribe.
A sad malo pojasnjenje svega navedenog;
Pozicija broj jeda naj losija zbog toga sto se krma nalazi prva - osipa se i odlazi na drugu krmu - posto se druga krma nalazi na krivini, tu naj vise zastaje hrane. Samim tim pozicija 2 i 3 su naj bolje, i naj posjecenije ribom. Pozicije 4 i nize pozicije su srednje ima ribe ali se hrana ne zadrzava je je tok rijeke ravan.
Krmu je naj bolje bacati na sredinu rijeke (maticu), ako to dozvoljava daljina zabacaja (zavisno koliko mozemo zabacit plovak ili dubinac).
Tvrdoca krme zavisi od brzine rijeke, i raspolozenosti ribe za nju (tvrdja, meksa).
Trus bacamo u zavisnosti od brzine vode, i dubine vode, i od raspolozenosti sitnijih ribica koje nam smetaju. Naprimjer ako lovimo u brzacu, trus se baca cak i do 50 metara vislje.
Ribici bistro..

Usora - Teslic

Zimovnik na rijeci Usori u Zarkovini kod mosta. Rijeka je bila nabujala od kisa koje su padale par dana. Ja i moj rodjo smo slucajno otisli da pogledamo da li se moze loviti. Voda je bila velika, ali pri obali se moglo loviti, i posto smo ponijeli pribor za ribolov odlucili smo da pokusamo loviti. Prvi ulov je bila Mrena - 3,20 kg, borba je kratko trajala zbog dugogodisnjeg iskustva moga rodje. Ulovio ju je dubinski na "RUZU", od hljeba. Bilo je veoma hladno vrijeme, i nismo se dugo zadrzali, a ulov je bio fin. a mi zadovoljni jer vremenski uslovi nisu obecavali ulov. Ribici bostro...

Jegulja

Jegulja ima tijelo slicno zmiji sa sitnim krljustima, ledjna i podrepna peraja se protezu i spajaju sa zadnjom perajom, tijelo je sve pljosnatije od glave prema repu. Muzijak raste do 60 cm duzine, a zenka do 1,50mm, pa cak i vise. Zimi kada voda zahladi Jegulja se zavuce u mulj i tu ceka dok voda ne otopli. Iz mora, rijekama koje su vezane za more ove ribe ulaze u rijeke. Ova riba se drzi mirnijh voda na dnu, a dno treba da je muljevito i mekano. Hrani se raznim racicima, ribljim jajascima, i drugim vodenim zivotinjicama. Jegulje se radjaju u moru i umiru u moru. U rijekama zive dok ne sazriju za mrijest, oko 5 godina. Poslije mrijesta najcesce umiru. Meso im je veoma ukusno, a krv im je otrovna. Ribici bistro...