utorak, 28. prosinca 2010.

Savjeti Za Ribolov Zimi

Nekoliko savjeta koji će vam biti od koristi pri lovu ribe u zimskim uvjetima:
- Zimi je riba osjetljiva na buku, nagle pokrete, bućkanje po vodi, obratite i pažnju na svoju sjenku jer riba u zimskim uvjetima je veoma osjetljiva.
- U zimskim uvjetima riba je usporena zbog hladne vode, u takvim uslovima kada lovite ribu na plovak najlon, silk ili struna treba da je što tanji, udica koliko je moguće manja, a plovak što osjetljiviji i lakši.
- Razdaljina između udice i olova tj predvez  u zimskim uvjetima pri lovu na plovak treba da je što duži, dužina minimalna od 25 cm do 40 cm kako bi ponašanje mamca u vodi bilo što prirodnije.
- Zimski lov na plovak je najpogodniji sredinom dana kada ima naj više svjetlosti i voda je tada je voda naj toplija, a riba je tada naj aktivnija.
- Kada birate mjesto gdje ćete zimi loviti ribu obratite pažnju na drveće koje se naginje iznad same vode jer to je porirodni zaklon za ribu, ako u blizini ima neki dotok toplije vode, ako je blizu obale veća dubina ili kanal, ako još uspijete da nađete mjesto gdje se sve ovo navedeno nalazi na jednom mjestu pronašli ste idealno mjesto za lov ribe.
- Od mamaca za zimski ribolov preporučujemo crviće, panu, bjeli masni friški hljeb, pa čak i tanke gliste.
- Mamac koji stavljate na udicu zimi treba da je što manji zbog slabog uzimanja ribe a i manji mamac je prirodniji.
- Plovak kada riba zimi grize najčešće se samo nakosi ili se zaustavi ili samo malo par milimetara ga zavuče pod vodu ali vrh plovka rijetko ide pod vodu.
- Bacanje primame za ribu zimi je pravo umijeće jer u većini slučajeva je dovoljan samo trusni hljeb ali i kolači tj totpovi znaju zimi kao i ljeti da privuku ribu, zimi topovi, kolači ili bombe se prave tako da budu mekši, dok ljeti je potrebno da budu trvrđi. Trusna nakrma se baca uvijek uzvodno u zavisnosti od brzine i dubine rjijeke. Trus je ponekada potrebno baciti i do 50 metara uzvodno od mjesta gdje lovite, dok topove tj kolače tačno ravno od sebe ili 2 do 5 metara niže sebe ako imate dovoljno mjesta za puštanje plovka.
- Luk tj najlon treba da je uvijek dobro našpanovan ali ne previše da koči hod plovka u vodi kako bi trzaj ili kontra bila pravovremena.
- Dobra odjeća i obuća će vas držati dugo kraj vode, a i jedna do tri čašice alkoholnog pića će vam dobro doći da nepričamo o čaju i poljskoj vatri.
Ribu zimi nije potrebno stavljati u mrežu jer riba bućka vodu a zimi je riba osjetljiva na sve, ribu stavljajte u snjeg tako da glava ribe bude na dole u snjegu, kada donesete ribu kući i stavite je u vodu ona će oživjeti i imaćete svježu ribu.
Možete da pogledate i video snjimak sa youtube uživo lov na plovak na rijeci Usori.