utorak, 11. svibnja 2010.

Proljetnji recept za boile

Metabolizam lukavog saranovog organizma zavisi od niza faktora, a doba godine je jedan od veoma vaznih! Upravo zbog toga moramo pripaziti pri sastavu nasih boila jer svako doba ima odredjene sastave, bas sad u proljece saran ne zeli tesku mesnu, krvnu itd.. hranu. U proljece se najvise odaziva na lakse kombinacije zitarica i blagih aroma, a kad tome dodamo razne aditive dobijamo 100% ucinkovit mamac kako za primamu-krmu, tako i za pecanje. Saran je saran zivio on u bari, na rijecu, u australiji ili u Bosni.. Svi znamo da su nase vode pretrpane kukuruzom, a sarani veoma dobro znaju da je on rizican pa ga izbjegavaju, a dok se on nakani probati kukuruz, druga sitnija riba ga pomete, tako mi ostajemo bez naseg cilja. Sustina boile je bas to sto nama treba, tj. da odbijemo sitnu ribu, a dobijemo naseg kapitalca koji ce u slast da jede pravilno izradjene boile. Kupovne boile imaju dosta konzervansa, a kako on nije dobar za ljude, takodje ga i sarani izbjegavaju. Takodje cijena kupovnih kvalitetnijih bola je visoka, za samo jedan kilogram kvalitetne boile tj. njene cijene u kucnoj radinosti mozemo napraviti preko 3 kg. koja ce biti 100% svjeza i jako privlacna za ovog lukavog dripca. Nikada nemojte trpati u sastav sve sto vam dodje pod ruku, sitnice su jako bitne da bi dobili kompaktnu smjesu jer ista kasnije dosta znaci prilikom oblikovanja, a i boravka pod vodom, tj. njenog raspadanja i zadrzavanja hranjivih sastojaka sto saran jako cijeni. Mekanu boilu saran lako razbije, a prijeti i opasnost od sitnije ribe da ih rasturi, najbolja je koja se skroz lagano otapa, ali ipak po nekoliko sati zadrzava svoj oblik. Sa vama cu podijeliti jedan od mojih provjerenih proljetnih recepata, koji na izgled mirise na jako jednostavan, ali vjerujte mnogo ucinkovit i isproban. 

Sastav:

20% Jajcanog biskvita
20% Sojinog brasna
20% Kukuruznog brasna
20% Krupno mljevene psenice
5% Mljevene hrane za kanarince
10% Robin red
5% Protein koncentrata

10 jaja po 1 kg. praskaste smjese.

U ovaj recept mozete dodavati jos secer, so itd..

Dodatni aditivi su dobrodosli ali u jako maloj kolicini jer pretjerivanjem dobijamo kontra efekat. Korektori okusa, pojacivaci gladi, stimulatori probave su opcionalni, tj. po zelji. Aromu boile takodje dodajemo u jako maloj kolicini. Sa amino kiselinama pazljivo, svi ovi aditivi i nisu toliko potrebni, ali dosta znace ako ih ispravno dodajemo u sastav, bolje ih ne koristiti ako nismo upoznati sa mjerama. O njima cu neki drugi put..



Na slici gore se vide moji praskasti sastojci koje sam spremio za izradu boili.

Tijesto mijesimo dok ne dobijemo kompaktnu masu koja se ne lijepi, zatim rukama ili rolerom oblikujemo boile i ubacujemo u kipucu vodu. Kuvamo ih dok ne isplivaju na povrsinu (p.s ovo vazi samo za proljetnje boile).

Nakon toga ih susimo 24h, i gotovo, spremne su za lansiranje.




Na slici gore vidimo gotove boile.

Boju mozemo mijenjati koriscenjem boje za prehrambene proizvode, ali to i nije tako presudno.. 

Ovaj recept se pokazao odlicnim pre neki dan:




Na slici gore sam ja i fantasticni proljetnji saran.

Bistro.

Autor:  Ostojic Boris