petak, 11. prosinca 2009.

Spreca - usce

Kao sto to obicno biva, neko voli da zamara, a neko da uziva u carima rostiljcica. Ovo je rijeka Spreca na uscu ( Sprece i Bosne), kod mosta, lovili smo Ploticu i Sljivara. Ribe je bilo u izobilju, jer je jesen, rijeka Bosna je velika i riba je usla u Sprecu. Lovili smo kao i obicno finim laganim priborom, ulov je bio odlican. Mamac je bio standardan stari hljeb za nakrmu, i friski hljeb za stavljanje na udicu. Bistrooo...

Ribolov i Rostilj

Da ribolov i rostilj, predivna kombinacija pogotovo ako je hladniji dan. Evo jedan mali recepat za odmor od ribolova uz rostilj; kupimo rostiljsku kobasicu, kupimu slaninu(ko jede), crveni luk, i to je to od namirnica. Onda usijecemo od drveta tanke grane i ogulimo im koru, malo ih zasiljimo. Kada smo sve to pripremili, a predhodno smo nalozili vatru i cekali da se pretvori u zar, znaci na stapice polako stavljamo komad kobasice pa komad slanine i tako do polovine stapica. KADA vidimo da je peceno, a to se brzo ispece , narezemo luka i obed moze da pocne. Ribici nek je prijatno.

Pes

Pes zivi na jakom dnu (cvrstom), ova riba ima veliku glavu, tesko je zamjeniti sa drugom vrstom. Pri ulovu moramo se pazit ledjne bodlje koja je veoma nezgodna. Nalazimo ga u ; rijekama, jezerima, potocima, nalazimo ih pojedinacno sto znaci da se ne krecu u jatima nego pojedinacno. Mrijesti se u kasno proljece, a izdvajamo jednu zanimljivost - muzijak cuva ikru. Lovimo ga finim laganim ribolovnim priborom, najlon od - 0,10 do - 0,14 debljine, plovak nosivosti od - 0,50 gr pa do - 2,50 gr. Mamci na koje ga lovimo su; glista, muhe, bumbari i drugi insekti.Da bi ulovili ovu ribicu trazimo kamenite priobalne terene. Jos da napomenem da se na njega(pesa) lovi Smudj, Smudj je Pesu prirodni neprijatelj. Pa bistro ribici...

Lov skobalja Zimi

- U ovim teskim hladnim, zimskim danima vecina ribe je lijena i lijeno uzima mamac.
Vecina ribolovaca jedva ceka ove dane jer je tad naj aktivniji lov skobalja na plovak, a tada sitnija riba ne ometa ribolov kao u ljetno vrijeme.
Kad rijeke nabujaju i njihov vodostaj poraste tad se riba povlaci uz samu obalu, u mirnije tokove usca rijeka, raznih prepreka, kanala, potoka, siblja, starih oborenih drveca itd..
U tim trenutcima riba naj slabije radi - uzima, a tad se moze efikasno loviti na dubinski sistem.
Kad voda pocne da opada, tada i riba postaje aktivnija u potrazi za hranom, a tada je spremno docekivamo sa plovcima.

Pribor koji se koristi u zimskom ribolovu na plovak je sledeci:
- Naj vise se preporucuju lagani stapovi
- Rolne - masinice sto lakse
- Meredov, jer je riba dosta jaca u odnosu na ljeto i lako nam moze umaci ispred nosa
- Mreza - cuvarka, a sto je veca to ce nam riba biti svezija i uvek ziva
- Najlon - silk - Forfag koji bi trebao biti sto tanji, mekaniji i jako rastezljiv od 0.12 do 0.18
- Udice zavise od velicine komada koji uzimaju na odabranom mjestu, ali preporucuju se od velicine 10 do 14
- topla odjeca da se nebi smrzli, takodje obuca
- Plovci takodje zavise od brzine toka na kojem pecamo, a krecu se od 1 do 6g
- Olova mogu biti okrugla ili izduzena
- Podvez zavisi od dna - terena, ako je teren jako kamenit, neravan itd.. onda ide duzi podvez

Primama i mamci:

Mamci:
- Hljebna ruza
- Hljebna pahuljica
- Pana (angel brot)
- Crvici (Bijeli, zuti, crveni itd..)
- Psenica
- Alga - trava (Klodofora)
- Tanka crvena glista

Primama-krma:
- Sav gore navedeni spisak mamaca mozemo koristiti i kao primamu, mijesajuci odredjene mamce.
Najbolji i naj efikasniji (Dokazano) nacin u nasim krajevima je stari bijeli hljeb.

Par tajnih recepata za primamu skobalja i ostale bijele ribe:

1.
Sastojci:
-Stari nakvaseni hljeb
-Voda sa mesta na kojem lovite, malo zemlje takodje sa mesta na kojem lovite
-Kamen
-Par kapi suncokretovog prethodno zagrijanog ulja
Nacin pripreme:
- hljeb nakvasimo i mijesimo ga dok ne postane jedna kompaktna masa, sto tvrdja to bolje, ali ne pretjerivati da se nebi raspadao. U nju stavljamo kapi suncokretovog ulja, najbolje je prije ribolova kod kuce zagrijati ulje zatim ga ponijeti u nekoj flasici, takodje ne pretjerivati sa uljem, dovoljno je 3 kapi na 1kg hljeba.
Ako je voda cisto bistra tad mijesamo i pola sake zemlje sa mesta na kojem pecamo, a na samom kraju pravimo pljoske od komada mase koju smo umjesili i u svaki stavljamo po kamen i oblikujemo pljosnati kolac.


2.
Sastojci:
-Kamencici promjera 2-3cm
-suncokretovo ulje

Nacin pripreme:
Nadjemo male kamencice oko 1kg, ulje zagrijemo u tavi ili serpi da lagano vri, dodajemo kamenje u posudu sa uljem i mijesamo 20 minuta.
Kad se sve ohladi vadimo kamenje iz posude i stavljamo u kanticu koju kasnije nosimo na pecanje.

3.
Sastojci:
-2kg Stari hljeb
-100g Crvica
- kamenje

Nacin pripreme je isti kao kod br.1

4.
Sastojci:
-2kg starog hljeba
-Alga- trava usitnjena u nitima duzine oko 3-5 cm
-Kamenje

Nacin pripreme je isti kao kod br.1
------------------------------------------------------------------------
Raspored i bacanje krme u zimskim uvjetima: