utorak, 14. prosinca 2010.

Jezero Meduza - Zlatna Meduza


Jezero meduza se nalazi na otoku Eli Malk u Palau, meduza jezero je povezano sa okeanom kroz drevne pukotine i tunele vapnenaca miocena grebena. jezero je dovoljno izolirano a uvjeti za različite vrste su prisutni. Zlatna meduza a i druge vrste u jezeru su se razvile od svojih bliskih srodnika koji žive u obližnjim lagunama, bez svojih prirodnih neprijatelja one su su se razmnožile do maksimuma. Jezero meduza se nalazi na otoku Eli Malk u Palau.


Jezero meduza je morsko jezero nalazi na otoku Eil Malk u Palau. Eil Malk je dio Rock Islandskih grupa malih stjenovitih uglavnom nenaseljenih otoka Palau na jugu's Lagoon, između Koror i Peleliu. Postoji oko 70 drugih morskih jezera smještenih širom Rock Islands. To je vrlo značajano za milijune zlatnih meduza koje migriraju preko njegove površine dnevno.


Milionima godina meduze su bile zatočene u ovom jezeru sve dok nije potopljen greben ruža od mora, more potapajući greben stvorilo je izlaz na more iz jezera. U ovom jezeru meduze su se prilagodile novim uvjetima i u nedostatku neprijatelja izgubile su svoj žalac za odbranu. Imaju 8 primitivnih očiju i alge koje žive u svojim ćelijama. Alge su ono zbog čega meduza živi. Dva puta svakog dana meduza pliva sa jedne strane jezera na dugu. Meduza ovo radi da bi izložila suncu unutrašnje alge kako bi alge mogle rasti. Noću meduza pliva u nižim tj većim dubinama jer je tu voda bogatija dušikom, a dušik takođe je potreban algama meduza. meduza ima samo jednog predatora koji je lovi u ovom jezeru to je stvorenje - more anemon. jezero meduza je jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija tihog okeana (oceana). Ova vrsta meduza nije opasna za ljude i slobodno možete bez straha da plivate sa i među meduzama.