nedjelja, 3. listopada 2010.

Električna Jegulja Struja Iz Mora (Electric Eel)

Električna Jegulja (Electric Eel)
Jegulje su mišićave koštunjave ribe zmijolikih tijela, postoji preko 500 vrsta jegulja u svijetu. Neke jegulje žive u slanoj vodi a neke u slatkojvodi. Većina jegulja nema ljuske (krljušt) i pokrivene su sa sluzi koja ih štiti. Jegulje su odlični plivači (graciozni), obično se kriju u stijenama tokom dana, a noću izlaze na otvoreno u potrazi za pljenom. Jegulje (eels) se hrane ribama, rakovima i drugim beskičmenjacima.
Električna jegulja - Electric eel (Electrophorus electricus)
Električna jegulja je duga zmijolika riba koja može da stvara struju, struju može da proizvede jačine 600 volti. Jedan elektro šok kojim udari čovjeka neće ga ubiti, ali ako nekoliko puta udari čovjeka strujom onda je smrtnost velika. Električna jegulja živi u slivu rijeke Amazon i drugim dijelovima Južne Amerike. Električna jegulja naraste do 2,5 metra ali nalazili su se primjerci do 8 stopa dužine. Prva polovina ove ribe sadrži organe za potrebna za varenje i život, a druga polovina ribe služi za proizvodnju električne energije. Kako riba stari tako se i jačina struje u ribi povećava, a može da živi u vodi koja ima vrlo malo kisika i povremeno izlazi na površinu vode da bi udahnula vazduh. Električna jegulja pljen hvata tako što ga omami električnom strujom. Ribari pažnja ako se susretnete ikada sa ovom ribom jer zna da uzvrati.

Klasifikacija: Klasa Osteichthyes (koštunjave ribe), podrazreda Actinopterygii (ray-finned ribe), Red Gymnotiformes (Electric jegulje i Knifefishes), Obitelj Electrophoridae (električna jegulja), Genus Electrophorus, vrste E. electricus.

Pa ribići neka se peraje od struje viore a možete da napunite i baterije svoje (jedina besplatna električna energija iz vode)...