utorak, 7. rujna 2010.

Ribolov Na Algu


Lov škobalja je vrlo zahtjevan i uspjeha imaju većinom iskusni ribolovci. Ovaj puta će mo pisat o lovu škobalja na truvu. Trava je ustvari alga koja raste u plićim al brzim vodama, Ribari je zovu i Klodofora. Ima je i u dubljim vodoma al najbolje uspjeva u brzacima zbog fotosinteze i kiseonika.
Raste u nitima koji su sastavljeni kao klupko, dužina niti zavisi od mjesta gdje raste. Na ovoj na travi živi dosta crvića, račića i dosta drugih organizama. Tako škobalj i druga riba jedući travu unose dosta bjelančevina. Lov škobalja na travu je atrakcija u vrijeme dok trava raste znači u ljetnim mjesecima je najbolji, takođe je lov na travu najbolji po jako sunčanim danima.Za one manje iskusne da vam se nedesi da previše lutate pridruži te se iskusnijim ribarima ili se kod istih raspitajte za dobra mjesta za lov škobalja. Iskusni ribari tvrte kad se po površini vode pojavi peraja od škobalja lov je apsulutno siguran.

Pribor za lov na travu (algu):
- Štapovi dužine 4 do 6 metara
- Mašinice sa drilom
- Najlon (silk) debljine od 0,14 do 0, 18
- Plovci od 3 do 10 grama
- Olovo šetajuće (suza)
- Karabiner (naj manji broj)
- Predvez najlon (silk) debljine od 0,10 do 0,16 ( što tanji to bolji)
- Udice sa okicom ( da se može provući najlon kroz okicu), veličine udica od14 do 10

Montaža za lov na travu sa dve udice:

Za montažu udica pri lovu na travu potrebno nam je 2 udice, jedna od dvije udice mora da bude sa okicom (ušica), a možete staviti i dvije sa okicama. Provucite najlon za predvez kroz okicu i na kraj najlona svežite običnu udicu ili sa okicom. Zatim uzimate svezanu udicu i započinjete vezanje gornje udice sa okicom vodeći računa da razmak između dvije udice kada ih svežete ne bude veći od 1,5 do 3 cm. Vezanje udice sa ušicom je objašnjeno slikom. Čvor na gornjoj udici sa okicom treba odmaketi od okice 2 do 3 milimetra, kako bi mogli izvlačiti najlon kroz okicu da bi mogli staviti travu kroz njega.

VIDEO SNJIMAK VEZANJA DVE UDICE



Stavljanje trave na dve udice:

Uzimamo nit trave (alge) veličine takve kada provučemo travu kroz omču da krajevi koji vise budu od donje udice duži za najmanje 1 cm do 3 cm. Jedan kraj trave koju smo provukli kroz omču na udici ostavljamo da visi ravno kraj udica, udicama probodemo travu samo jednom tek tolko da trava ne bježi od udica. Drugi kraj trave omotamo oko gornje udice i puštamo travu da visi kraj donje udice, travu kidamo na dužinu koju želimo. Važna napomena travu kidamo nekada odmah iza donje udice a nekada 1,5 do 3 cm ispod donje udice, kidanje alge ispod udice zavisi od toga koliko riba dobro uzima taj dan.
Stavljanje trave se može vršiti i na sljedeći način - travu provlačimo kroz omču najlona gornje udice, i jedan kraj trave motamo oko gornje udice u jednom smjeru a drugi u drugom smjeru, a slobodni kraj trave da bi bio uz donju udicu, probodemo jednom da se trava ne odvaja od udice.




















Kakvu staviti travu:

Najbolje je pitati ribare koji love kraj vas na travu, kakvu travu koriste, a ako niste to u mogućnosti onda je potrebno da sami isprobavate trave koje imate. Nekada je dobra svijetlo zelena mlada trava, a nekada bolje riba radi na stariju travu (svijetlo žutu). A kada nestane trave na dnu zna da uzima i na trulu tamno smeđu travu, nekada voli grubu travu a nekada mekanu.

Pecanje na vještačku travu:

Pecanje na vještačku travu se radi kada nemožete da nađete iz bilo kojeg razloga pravu travu. I vještačke trave ima kupiti u bilo kojoj boji, a sistem stavljanja na udicu je isti kao i kod prave alge.