utorak, 15. prosinca 2009.

Piskur


- Na samom pocetku da napomenem da je piskur jako cudna i otporna riba koja moze prezivjeti u uvjetima gdje nebi mogla nijedna druga riba.
Dijelimo ga na kamenog piskura i obicnog (tj. pravog).
Uz pomoc jednog crijeva cuvaju kisik i tako mogu da prezive i do cak mjesec dan u mulju, a da ne uginu.
iako bi rekli na prvi pogled da ona nema nikakav znacaj, grdno se varate jer je piskur jako vazan u eko sistemu, tacnije pronalazi i jede najsitnije ostatke hrane tj. sve hranjive sastojke i tako ciste nase vode!
Pravi piskur naraste do 10cm, a kameni do cak 20 cm, a skriva se iza sitnog kamenja, u pijesku, raznoj vodenoj vegetaciji, a naj cesce ga vidjamo kad gazimo po vodi gdje je pjeskovito dno, pa nam smugne ispred nogu..
Njegov termin za mrijest je od aprila pa do juna, a jaja (ikru) polaze na kamenje ili na sitno priobalno bilje.
Piskur se moze jako dugo drzati u akvarijumu kao ukras i atrakcija za vase najmladje, a interesantno je to da ima nevjerovatan osjecaj za promjenu vremena.
Ako ga posmatrate u akvarijumu vidjecete da se naglo uznemiri i podigne na povrsinu, a uvijek je na dnu, tad kad izadje na povrsinu i nervozno pliva je znak da ce se vrijeme u roku 1-2 dana naglo promijeniti.
Ako ga zelite drzati u akvarijumu, obratite paznju da vam na dnu bude minimalno 7-10cm pijesma pomijesanog sa vodenim muljom.
Inace u rijekama i jezerima odlican je mamac za soma, stuku i ostale grabljivice koje ga rado prozdiru.
Bistro..