petak, 11. prosinca 2009.

Lov skobalja Zimi

- U ovim teskim hladnim, zimskim danima vecina ribe je lijena i lijeno uzima mamac.
Vecina ribolovaca jedva ceka ove dane jer je tad naj aktivniji lov skobalja na plovak, a tada sitnija riba ne ometa ribolov kao u ljetno vrijeme.
Kad rijeke nabujaju i njihov vodostaj poraste tad se riba povlaci uz samu obalu, u mirnije tokove usca rijeka, raznih prepreka, kanala, potoka, siblja, starih oborenih drveca itd..
U tim trenutcima riba naj slabije radi - uzima, a tad se moze efikasno loviti na dubinski sistem.
Kad voda pocne da opada, tada i riba postaje aktivnija u potrazi za hranom, a tada je spremno docekivamo sa plovcima.

Pribor koji se koristi u zimskom ribolovu na plovak je sledeci:
- Naj vise se preporucuju lagani stapovi
- Rolne - masinice sto lakse
- Meredov, jer je riba dosta jaca u odnosu na ljeto i lako nam moze umaci ispred nosa
- Mreza - cuvarka, a sto je veca to ce nam riba biti svezija i uvek ziva
- Najlon - silk - Forfag koji bi trebao biti sto tanji, mekaniji i jako rastezljiv od 0.12 do 0.18
- Udice zavise od velicine komada koji uzimaju na odabranom mjestu, ali preporucuju se od velicine 10 do 14
- topla odjeca da se nebi smrzli, takodje obuca
- Plovci takodje zavise od brzine toka na kojem pecamo, a krecu se od 1 do 6g
- Olova mogu biti okrugla ili izduzena
- Podvez zavisi od dna - terena, ako je teren jako kamenit, neravan itd.. onda ide duzi podvez

Primama i mamci:

Mamci:
- Hljebna ruza
- Hljebna pahuljica
- Pana (angel brot)
- Crvici (Bijeli, zuti, crveni itd..)
- Psenica
- Alga - trava (Klodofora)
- Tanka crvena glista

Primama-krma:
- Sav gore navedeni spisak mamaca mozemo koristiti i kao primamu, mijesajuci odredjene mamce.
Najbolji i naj efikasniji (Dokazano) nacin u nasim krajevima je stari bijeli hljeb.

Par tajnih recepata za primamu skobalja i ostale bijele ribe:

1.
Sastojci:
-Stari nakvaseni hljeb
-Voda sa mesta na kojem lovite, malo zemlje takodje sa mesta na kojem lovite
-Kamen
-Par kapi suncokretovog prethodno zagrijanog ulja
Nacin pripreme:
- hljeb nakvasimo i mijesimo ga dok ne postane jedna kompaktna masa, sto tvrdja to bolje, ali ne pretjerivati da se nebi raspadao. U nju stavljamo kapi suncokretovog ulja, najbolje je prije ribolova kod kuce zagrijati ulje zatim ga ponijeti u nekoj flasici, takodje ne pretjerivati sa uljem, dovoljno je 3 kapi na 1kg hljeba.
Ako je voda cisto bistra tad mijesamo i pola sake zemlje sa mesta na kojem pecamo, a na samom kraju pravimo pljoske od komada mase koju smo umjesili i u svaki stavljamo po kamen i oblikujemo pljosnati kolac.


2.
Sastojci:
-Kamencici promjera 2-3cm
-suncokretovo ulje

Nacin pripreme:
Nadjemo male kamencice oko 1kg, ulje zagrijemo u tavi ili serpi da lagano vri, dodajemo kamenje u posudu sa uljem i mijesamo 20 minuta.
Kad se sve ohladi vadimo kamenje iz posude i stavljamo u kanticu koju kasnije nosimo na pecanje.

3.
Sastojci:
-2kg Stari hljeb
-100g Crvica
- kamenje

Nacin pripreme je isti kao kod br.1

4.
Sastojci:
-2kg starog hljeba
-Alga- trava usitnjena u nitima duzine oko 3-5 cm
-Kamenje

Nacin pripreme je isti kao kod br.1
------------------------------------------------------------------------
Raspored i bacanje krme u zimskim uvjetima:

Nema komentara:

Objavi komentar