petak, 2. srpnja 2010.

Frolic odlican mamac za sarana i soma


Frolic je marka hrane za pse, ali je jako kvalitetna i bogata bas onim sastojcima koje riba obozava.
Njegova primjena u ribolovu je pocela odavno i to sasvim slucajno.
Jedan ribolovac je poveo svog ljubimca na pecanja, a kako mu je bilo dosadno i riba nije uzimala onda je izvadio frolic iz torbe i bacao psu u plicak, njemu je to bilo zanimljivo jer je ker bukvalno ronio za ukusnim komadicima. Nakon par sati spustio se mrak, najbolje vrijeme kad saran treba da radi, medjutim na veliko iznenadjenje ribolovca ni r od ribe, ali par trenutaka kasnije na njegovo zaprepastenje, sarani su bukvalno rovili ispred njega u plicaku!!!
Bilo je lako zakljuciti zasto su bas tu rovili bez imalo straha, sav ostatak price je mozda izmisljotina, a mozda i istina. Ovako sam barem cuo od jednog poznatog sarandzije iz Njemacke.
Mnogo se tu polemisalo koja sorta je najbolja, medjutim ubrzo se shvatilo da samo meso sa dodatkom mrkve radi najbolje, sve ostalo je promasaj.
Tajna je u dodatcima jetrenog brasna, krvi, mesa + raznih aditiva sto povecavaju apetit te isti komadic psu stvara jedan vid zavisnosti, a o pojacanom ukusu da i ne govorimo..
Da nebi vise davio sa frolicom i njegovoj upotrebi za kerove jer ova tema nije namjenjena psima vec podvodnim lisicama.
Frolic se moze koristiti gotov (Losija varijanta) ili u miksu za boile (Bolja varijanta).
Ako pecamo na gotov njegov opstanak pod vodom nije dugorocan, a fale mu i neki dodatci kako bi bio jos zanimljiviji saranu.
Najbolje ga samljeti i koristiti kao glavni nosac miksa, sto je jako jeftino, a isprobano dosta puta.
Evo jedan od najboljih recepata Frolic boile:
50% Mljeveni Frolic
25% Kazein
10% Kukuruzni griz
5% Jetreno brasno
+ dodatak vitamina (kostovit) opcionalno.

Ovaj miks kad se sastavi dobijamo jednu veoma cvrstu masu, ali i sa dosta krupnije granulacije od frolic-a sto pogotovo u toplijem dijelu godine dodatno znaci kako bi se mamac brze otvarao u vodi i sirio miris.
Saran ga obozava, ali nemojte se iznenaditi ako uhvatite i pokojeg soma jer je to izvrstan mamac za brku.
Na slici vidimo soma koji se zaletio na frolic boilu

Sa prihranjivanjem nesmijete pretjerivati jer je miks mesni i mozete napraviti kontra efekat.
Najbolje je mjesto pripremati minimalno 2 dana prije ribolova, a savjet je da se tu uopste ne peca dok je priprema i prihranjivanje u toku.
Frolic se dosta dobro pokazao na rijekama jer mnoge vrste rijecnih riba ga prosto obozava, poput mrene i klena..
U vodi morate traziti prelaze, rupe, uvale itd.. Tacnije mjesta na kojima riba trazi svoju prirodnu hranu, a potrebno je malo vremena da se privikne na nas mamac koji joj je veoma sumnjiv jer se stvorio iznenada + jako je privlacan.
Taj period (min. 2 dana prihranjivanja) je bas neophodan ako zelimo neke ozbiljnije rezultate.
Druga opcija u nedostatku vremena, tj. krace kampanje mozete vas mamac dodatno poboljsati upotrebom Nutrabaits praskastih dodataka poput: Addit attracte, digest, taste jer isti od naseg mamca cine cudo.
Bistro.

Autor: Ostojic Boris

Nema komentara:

Objavi komentar