srijeda, 27. siječnja 2010.

Rijeka Sana - Ribolov

Rijeka Sana je bistra i hladna planinska rijeka.Dobila je ime od starih Latina zbog svoje čistoće i ljekovitosti: "sanus" što znači zdravlje. Izvire u Donjoj Pećkoj, na području opštine Mrkonjić i od izvora pa sve do Ključa je veoma čista. Sanu formiraju tri kraška vrela koja se na dužini od 1,5 km spajaju u jedan tok. Ona uglavnom zadržava sjeverni pravac do Prijedora, kada teče na zapad i drži se tog pravca do svog ušća u Unu. Nasuprot Uni, Sana ima mnogo manje osobina kraške rijeke, mada se ne može reći da je bez njih. Tako bi se do Sanskog Mosta mogla okarakterisati kao prelazna kraška rijeka, a dalje nizvodno ima sve osobine normalnog riječnog toka.
Od svog vrela pa do ulijevanja u Unu, na dužini od 138 km, Sana savlađuje pad od 303,73 m. Dio toka do Sanskog Mosta, dužine 72 km, raspolaže padom od 262,52 m, a ostatak od 41,21 m otpada na dionicu do Bosanskog Novog. Musicarski revir Sana se nalazi na ulazu u grad Kljuc(od mosta) s istocne strane tj.iz pravca Sarajeva pa nizvodno 3km prema Sanskom Mostu.Teren je idealan za musicarenje,a jako je interesantna mladica koje ima u zavidnoj kolicini pa cesto napada nase ulove,a uspjesno se lovi na strimere.
Takodje je interesantan lipen koji dostize rekordne duzine,jer kako kaze narodna poslovica:"nema zita bez dolova,zene bez kukova i ribe bez virova"
Rijeka koja će vas oduševiti, pogotovo ribolovce to je raj za ribolov. A za ljubitelje Raftinga jednostavno prelijepa. Ribiči bistroo..

Nema komentara:

Objavi komentar