utorak, 8. veljače 2011.

Bonton Pravila U Ribolovu

Za one koji neznaju bonton u ribolovu tj pravila ponašanja pri lovu ribe sada ćemo predočiti:

1. Obavezno vratiti ribu koja je ispod mjere u vodu (ovo činite kako bi od male ribe narasla velika).
2. Kada završiš sa ribolovom pre polaska sa tog mjesta pokupi sve odpatke (ovose radi kako bi kada dođeš opet u ribolov na to mjesto zatekao čistu prirodu, ugodnije je za lov ribe).
3. Kada pođeš u ribolov ponesi sve što ti treba od pribora kako nebi smetao drugima tražeći od njih nešto od ribarskog pribora.
4. Ako ti djete zatraži udicu ili sl daj mu (samo onima koji nisu naporni u ribolovu).
5. Ako ti se desi da si otkrio novo mjesto i tu prehranom navukao ribu i dođeš a mjesto neko zauzeo, moraš imati u vidu da je to slab ribolovac ali i da to nije tvoje privatno vlasništvo.
6. Ako prolaziš kraj ribara pozdrav bi trebao da glasi bistro, pravi ribolovac koji je kultiviziran će ti istom mjerom odgovoriti.
7. Nekulturno je davati savjete ribaru koji ih ne traži od vas, a ribarski je pomoći ribaru kada to od vas zatraži.
8. Nekulturno je i nesportski stvarati buku u vodi tj bućkati (gacanjem, bućkanjem idt tjerate ribu i smetate drugim ribolovcima).
9. Dolazeći na mjesto za ribolov gdje ima jedan ili više ribara bonton pravog ribara bi trebao da glasi ovako - bistro dali ima mjesta za mene, i poslušajte ribolovce šta god vam kažu.
10. Kada loviš ribo blizu nekog nesportski je zabacivati preko njega, kada ti se već dozvoli da pecaš na mjestu gdje već ima ribolovaca sportski je da se odmakneš 5 do 10 metara od ribolovca.
11. Kada ti neko zauzme mjesto ili te nasavjetuje kako netreba isl onda ti je dozvoljeno citiram: neko je smjestio zeki rodžersu - nadam se da ste razumjeli.
Pa ribići za prvih deset pravila neka se peraje viore a za moje jedanaesto važi ono "do zore"...

2 komentara: