utorak, 23. studenoga 2010.

Ribolov Medvjeda u Aljasci


Ribolov na Aljasci je nešto što ćete rjetko gdje drugo u svjetu da vidite, medvjedi su vjerovali ili ne odlični ribolovci ali ne sportski. Rjeka Brooks se nalazi u Katami u Nacionalnom Parku u Aljasci, Aljaska je popularno mjesto za život medvjeda ali i za Losose. Ovo je mjesto gdje medvjedi na vodopadu hvataju losose u zraku, vodi, lososi pokušavaju da preskoče i odu dalje na mjesto pogodno za njihov mrjest.
To je takođe mjesto gdje dolaze veliki mužijaci medvjedi, manji mužijaci se drže dalje od velikih medvjeda. Medvjedi imaju svoja omiljena mjesta gdje pecaju ribu i svim medvjedima je dobro poznat njihov nepisani zakon o ribolovu. Smeđi medvjedi su ribolovci od pra davnina, kada jedan medvjed jede ribu obično mu se približi drugi i čeka da mu ispadne kako bi je on zgrabio.


Neki medvjedi stoje na obali i čekaju da se lososi približe, drugi opet odma skaču u vodu i tu se umire i čekaju da naiđu lososi. Medvjed može uhvatiti ribu sa ustima i prednjim šapama, kada lososi pokušavajući da preskoče prepreku izleću iz vode u vazduh i tu će medvjed u letu da je zgrabi, ovaj ribolov je popularno nazvan leteći ribolov.


Medvjedi Aljaske u ribolovu se koriste raznim tehnikama kako bi zgrabili ribu: skaču po vodopadu, čekaju na obali da riba priđe bliže, kradu ribu od drugog medvjeda, neki rone, bilo koji od ovih načina medvjeđeg ribolova je vrlo spektakularan. Ovaj ribolov medvjeda privlači turiste iz svih djelova svjeta.

Posebno je zanimljivo gledati kako neki od medvjeda stavljaju glavu pod vodu i posmatraju ribu dok su drugi sjajni ronioci i pod vodom hvataju ribu. Smeđi medvjedi su dobri ribolovci ali niko nije savršen tako da se mnogo puta vrate iz ribolova mokri bez ribe. Stavili smo i video snjimak koji možete da pogledate.
Pa ribići dok medvjedi love bolje da vam se peraje drugi dan viore...

Nema komentara:

Objavi komentar