četvrtak, 21. siječnja 2010.

Rijeka Drina - Plovkarenje Ribolov


Ja na Drini pecam svake godine, od januara do decembra i mogu potvrditi da je Drina raj za ribolovce.
Za pecanje na Drini je potreban bilo kakav stap (moze i leskovak)i bobra volja. Pecati se moze i stojeci i lezeci, a pogotovo ako se na obali oseca miris prasetine ili rostilja a u cuvarci se umesto ribe nalazi pivo.
Savet pocetnicima. Ako se na pecanju nervirate ili vam je krivo sto niste uhvatili ribu a neko drugi jeste, bolje nikada vise nemojte pecati jer to nije za vas.
Drina je reka neogranicenih mogucnosti. Ribe u njoj ima mnogo i jako cesto se desava da se potvrdi ona teza - pravilo je da nema pravila. Ipak, ribolov na Drini i nacini pecanja koji su narasprostranjeniji su sledeci. Plovkarenje - pecaju se skobalj, plotica, mrena ali na udici vam se moze naci i klen, bucov, deverika, pa cak i mladica. Koriste se stapovi duzine od 4-6 metara sa masinicama na kojima je namotan nailon precnika 0,16-0,20 mm, plovci tezine od 3-9 grama, zavisno od terena, udice velicina od 9-14. Mamac je najcesce hleb, pen sajo, crvici ili gliste a sve popularnije je i pecanje na travu (alga klodofora) koju mozete naci na kamenju u samoj reci. Kod pecanja na travu nije potrebno prihranjivati ribu dok je kod pecanja na "bele" mamce prihrana obavezna i sastoji se od vise loptica hleba ili primame bacenih na mesto gde ocekujete uzimanje ribe. Obratite paznju na dubinu na kojoj pecate jer ako Drina "raste" morate pomerati plovak ka vecoj dubini. a ako "opada" morate smanjivati dubinu. Samo plovkarenje na drini ima jos mnogo finesa ali ovo su neke osnove koje ce vam pomoci u pocetku dok sami ne proniknete u tajne ove reke.

Nema komentara:

Objavi komentar