nedjelja, 29. studenoga 2009.

Smudj


Duzina: 30 do 50 cm
Tezina: 0,5 do 2,5 kg
Boja:maslinasto-smedja do zlatno smedje i zute po ledjima.
Ostali nazivi: walleye pike, yellow walleye, pickerel, yellow pickerel, pike-perch, wall-eyed pickerel, dore (French)

Ribolovci ga love preko cijele godine i vazi za snaznu mada ne i spektakularnu ribu. Tokom dana smudj najcesce miruje u dubini, skrivajuci se u mraku pod potopljenim stablima ili medju stijenama. U sumrak izlazi u lov u plicu vodu uglavnom na mjesta prekrivena vegetacijom ili na kamenita ili sljuncane potopljene otoke. Ljeti zna ostati na dnu u dubini cak i preko noci. Najcesce metoda ribolova je na kedera, ali se uspjesno lovi i varalicama. Smudj zivi oko 7 godina, ali najcesce se love primjerci od oko 1,5 kg, trogodisnjaci. Meso je bez kostiju i izuzetno je cijenjeno i kvalitetno te se smatra da je u rangu lososa.

RIBOLOV NA SMUDJA:Treba znati da je smudj riba dna i prema tome tu ga treba i traziti. Ne podnosi svijetlo i zato se preko dana povlaci u dubinu, te ga je dosta tesko upecati. Pravo vrijeme za pecanje smudja je rano ujutru, dok sunce ne dodje u zenit i rano popodne pa do veceri. Zbog izuzetno razvijenog
cula vida, kompozicija ociju je unikatna u ribljem svijetu i pazljivim posmatranjem mozemo vidjeti da je smudj visoko specijalizovana riba. Vidno polje je nekih 30 stepeni na gore, tako da smudj ne vidi ispod horizonta. Takodje zbog unikatne kompozicije ociju, poznato je da najbolje vidi zutu boju te svoj pribor ribolovci cesto prilagodjavaju tome. Bijela boja se takodje pokazala kao vrlo atraktivna. Za razliku od basa ili stuke, smudj se vrlo cesto krece u jatima, sto znaci kad se upeca jedan, to mjesto treba nastaviti raditi jer je najvjerovatnije da ih ima cijelo jato. Ukoliko se praktikuje catch & release odnosno ukoliko vracate ribu u vodu, nemojte to uraditi odmah jer ce pustena riba uzbuniti ostale, stavite ga u cuvarku i pustite kad budete napustali to mjesto.


Vrlo cesto je tesko osjetiti smudja na udici posto uzima lagano i kad se zakaci nema nista od borbe i vatrometa na vodi kao na primjer kod basa. Smudj je mnogo poznatiji po kvalitetu mesa nego kao borac.Odmah po otvaranju sezone u kasno proljece definitivno najbolje mjesto za pecanje smudja je zapjenjena voda ispod vodopada. Tu se odrasli kapitalni smudjevi okupljaju u velikim jatima, a ucinak zivog kedera u ovoj vodi je jednak dinamitu. Ukoliko pecate ovakvo mjesto u proljece ili jesen, preporucio bih vam lagani pribor: manji keder na dnu predveza, a 30 - 40 cm iznad jedno ili dva manja olova, tek toliko da vam omoguce lagano tonjenje kedera u brzoj i zapjenjenoj vodi. Nastojte da uvijek drzite napet najlon da bi osjetili kad uzme i na vrijeme kontrirali. Nakon proljetnog okupljanja oko vodopada, u cijoj blizini su se izmrijestili, smudjevi napustaju ovakva mjesta i pocetkom ljeta se povlace u mirnije i dublje vode. Sljunkovito ili kamenito dno obiluje kederima koji su glavna hrana smudjeva, a blizina dubine daje im sigurnost i zastitu tokom dana.

DOBAR PREDVEZ ZA SMUĐA
Dobar predvez za smuđa mora biti dugačak, tanak, savitljiv i što je moguće diskretniji !
Kvaliteta predveza igra značajnu ulogu kod svih tehnika ribolova na smuđa, no posebice u ribolovu s kederom, bilo s olovom na dnu, bilo s plovkom.
Predvez namijenjen ribolovu smuđa mora zadovoljiti više kriterija. Prije svega mora biti dovoljno dugačak, najmanje 70 cm, a u ribolovu s olovom na dnu, može dosegnuti i metar. Osnovni je razlog iznimna opreznost smuđa, jer osjeti li i njamanji otpor u trenutku napada, bez oklijevanja će odbiti ponuđeni plijen. Što je predvez duži, više će moći pomaknuti mamac, a da istovremeno ne osjeti prisutnost olova.
Nadalje, predvez mora biti tanak, 0,20 mm sasvim je dovoljno, jer ugriz smuđa nije nasilan kao što je to slučaj kod štuke. Osim toga, zahvaljujući tehnološkim dosezima, današnji najloni promjera od 0,20 mm jednako su otporni kao oni jučerašnji od 0,30 mm. Koristite li upletenice, možete se spustiti i na 0,14 mm.
Savitljivost i gipkost predveza igraju jednako tako vrlo značajnu ulogu, posebice kod predstavljanja kedera, kako smuđ pri grizu ne bi osjetio nikakv otpor. U tom su pogledu moderne upletenice nezamjenjive, jer su iste specifične težine kao i voda, odnosno niti tonu niti plivaju, što omogućuje kederu da slobodno evoluira. No, upletenice se koriste isključivo u mirnim vodama, jer u rijekama, zbog struje, često dolazi do uvrtanja i zapetljavnja.
Dobar predvez mora biti diskretan. Bilo da se radi o upletenici ili najlonu, izjegavajte kričave boje i birajte kadgod je to moguće neutralne, prirodne nijanse. No, diskrecija se ne odnosi samo na boju predveza, već i na udicu, jer i ona mora biti što je moguće laganija i diskretnija.

Evo dva nacina kako prezentirati jig-a u lovu na smudjeve. Ukoliko koristite jig-a sa olovnom glavom, svakako najbolja prezentacija se postize kad pustate jig da "odskace" od dno. Povucite jig u kratkom trzaju, a zatim ga pustite da padne na dno. Na dnu ga ostavite da miruje par sekundi, a zatim opet povucite. Nastojte da radite sporo i da ostavite jig da miruje na dnu, jer smudj vrlo cesto uzima kad je jig u mirovanju.

Nema komentara:

Objavi komentar